Oct 4, 2012

Tutorial , Blockquote

 Heyy all , okeyhh rini ryn tetiba terajin nak buat satu tutorial yang pada ryn sangat comel gitu , hi . Walaupun dah banyak tutorial pasal blockquote neyy , ryn tetap terasa nak share , sebab ryn suka sangat kat menatang blockquote versi yang ohsem neyy ,:131:

Sebelum letak cunsor
lepas letak cunsor


okeyy takpayah cakap panjang-2 , Kite terus buatt jum . . Okeyy 1st . macam biasa korang edit lah kan ,

Log in -> dashboard -> Template -> Edit HTML

Lepastu korang carik kod ney

.post blockquote

Bila dah jumpa , korang copy kan kod kat bawah ni dan paste kan kat BAWAH ayat yang korang carik tadi ye . tapi sebelum tu korang kena buang semua kod yang ada kat bawah .post blockquote sampai - - - - - - - - - - - - -    }.post blockquote ,

border:2px dashed #F6CECE;
background:url(http://i277.photobucket.com/albums/kk70/safiena_album/Art%20by%20safiena/doodles/b3.png);
color:  #F49E9C; (warna font dlm blockqoute)
-webkit-transition: 0.8s;
-moz-transition: 0.8s;
box-shadow: inset 20px 0 0px 0  #FFFF99;
padding: 10px 10px 10px 26px;
font-size:14px;
font-weight:bold;
line-height: 1.5em;
border-radius:0px 20px 20px 20px;
-moz-border-radius-bottomleft: 20px;
border-bottom-left-radius:20px;
-moz-border-radius-bottomright: 20px;
border-bottom-right-radius: 0px;
}
blockquote:hover{
-webkit-transition: 0.8s;
-moz-transition: 0.8s;
border:2px dashed #FFFFFF;
color:#fff; (warna font hover)
background:#ECF2B6;
box-shadow: inset 280px 0 0px 0 #FF99CC;

Pastikan korang paste sampai kod


}
.post blockquote



okey , sekarang korang boleh gantikan dengan ikut kesukaan korang keyhh

kod merah : url background yang korang nak
#F49E9C : warna FONT dalam blockquote
1.5 : ketinggian font
Dashed : korang boleh tukar kepada solid atau dotted ikut kesukaan korang keyhh

neyy ade sikit background , kalau suka amek jela yea ,

 :http://www.evelynsplace.kit.net/paterns/bg10.gif
 : http://www.evelynsplace.kit.net/paterns/24bground.gif
 : http://www.evelynsplace.kit.net/paterns/gu3rosa2.gif
 : http://www.evelynsplace.kit.net/paterns/kabehanaa.gif

Okeyhh siap . korang dah boleh buat blockquote yang ohsem sekarang , hi , agak-2 dah menjadi tu komen/bagitau lah yea. jangan jadi blooger yang sombong taw ,:face20:  W A J I B . hihi , and kalau tak faham tanya laa , kaunter pertanyaan dibuka :131:, and kalau korang nak tutorial apa-2 tanya je , insyaallah ryn akan buatkan  :9:

p/s : kalau tak paham sangat-2 , mintakk maaf lah yea :face37:

4 comments:

iena CHiKAKO said...

wahh nice,thanks for sharing dear :)

Rynn said...

Welcome :)

Sharing is caring ~ , ngee :D ,

Suara Hati said...

nice tuto :)

Rynn said...

Thankss yay :)